ثبت اختراع
اختراع حاصل تفکر یک یا چند نفر است که برای نخستین بار از یک محصول یا فرآیند خاص رونمایی می کنند و موجب برطرف شدن مشکل یا نیازی در یک حرفه، صنعت و امثال آن می گردند. ثبت اختراع تنها زمانی امکان پذیر است که حتماً جدید و مبتکرانه باشد، یعنی به هیچ عنوان کپی محصول دیگری نباشد.
لزوم ثبت اختراع
ثبت اختراع الزامی نیست ولی مزایای زیادی برای مخترع خواهد داشت. از جمله مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پس از ثبت، دیگران حق استفاده تجاری از محصول ارائه شده را نخواهند داشت و با این کار جلوی رقیبان و سودجویان گرفته می شود.
- امکان دسترسی به بازارهای جدید فراهم می شود.
- امکان برخورداری از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان
- امکان دریافت تسهیلات ویژه برای خدمت سربازی
- تاثیر مثبت در استخدام فرد
- تاثیر مثبت در پذیرش تحصیلی فرد در خارج از کشور
- کسب سود و سرمایه
- دریافت حق امتیاز تولید در مقابل فروش گواهی ثبت
- نظریات علمی و روش های ریاضی و طرح های هنری
- روش های تشخیص و درمان بیماری ها
- روش و طرح اجرای امور تجاری و دیگر امور ذهنی و اجتماعی
- مواردی که قابل پیش بینی باشند.
- مواردی که با شرع و عرف مغایرت داشته باشند.
- ۳ برگ اظهارنامه ثبت
- ۳ برگ توصیف اختراع
- ۳ برگ ادعانامه اختراع
- رسید بانکی پرداخت حق ثبت
- کپی شناسنامه و کارت ملی مخترع
- ارائه نقشه های اختراع (در صورت لزوم)
مراحل ثبت اختراع در ایران
برای ثبت اختراع در ایران بایستی به سایت مرکز مالکیت صنعتی به آدرس اینترنتی http://iripo.ssaa.ir مراجعه نمود و در این سامانه اظهارنامه ثبت را ارائه داد. اظهارنامه ثبت اختراع از جمله اوراق بهادار است که بایستی فرم آن را در اداره کل ثبت شرکت ها از قسمت فروش اوراق بهادار تهیه کرد. این اظهارنامه باید به زبان فارسی بوده و هیچ گونه قلم خوردگی، پاره گی یا لاک گرفتگی نداشته باشد. از جمله مواردی که هنگام تنظیم اظهارنامه ضروریست رعایت شود، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- در اظهارنامه بایستی تمامی اطلاعات متقاضی و یا نماینده قانونی او درج گردد.
- اظهارنامه باید دارای تاریخ و امضا بوده و در آن به توصیف ادعا و همچنین شرح مختصری از اختراع پرداخته شود.
- اگر متقاضی ثبت اظهارنامه خودِ مخترع نباشد باید مدارکی جهت قانونی بودن سمت خود ارائه دهد.
بعد از اینکه فرم اظهارنامه توسط متقاضی پر شد، باید آن را جهت ارزیابی و بررسی کارشناسان به صورت الکترونیکی در سامانه مالکیت صنعتی آپلود و ارسال کرد. پس از ارسال اظهارنامه می بایست برخی مدارک دیگر هم به اداره مالکیت معنوی فرستاده شود که این مدارک عبارتند از:
- عکس نامه یا هر نوع اخطاریه ای که فرد متقاضی در خصوص نتایج ارزیابی های انجام شده در رابطه با اظهارنامه های خارج دریافت نموده است.
- عکس گواهینامه اختراع ثبت شده طبق اظهارنامه های خارجی
- عکس هر نوع تصمیم نهایی که نشان دهنده عدم پذیرش ثبت اختراع در اظهارنامه خارجی است.
- عکس هر تصمیم نهایی که طبق اظهارنامه خارجی نشان دهنده عدم اعتبار گواهینامه اختراع باشد.
در اظهارنامه ارسالی باید صراحتاً تقاضای ثبت ذکر گردد و در آن شرح مختصری از اختراع و همچنین نکاتی که موجب تسهیل شناسایی هویت متقاضی گردد، عنوان شود. در این صورت اداره مالکیت صنعتی تاریخ تقاضا و تاریخ دریافت اظهارنامه را یکسان در نظر خواهد گرفت.
اگر در اظهارنامه به نقشه، نمودار یا جدولی اشاره شده باشد، نیاز هست آن ها را نیز همراه اظهارنامه ارسال نمود.
پس از ارسال کلیه مدارک لازم، اظهارنامه و مدارک ارسال شده مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد و در صورت داشتن نقص به متقاضی اطلاع داده می شود تا آن را رفع نماید. در صورت تشابه اختراع مورد درخواست با نمونه های ثبت شده دیگر، باید تفاوت اختراع با نمونه های مشابه توضیح و نو بودن اختراع اثبات شود.
بعد از تایید اظهارنامه و سایر مدارک توسط اداره مالکیت معنوی، ابلاغیه پذیرش صادر می گردد و با پذیرش اختراع، باید هزینه حق ثبت پرداخت گردد. پس از ثبت اختراع اداره مالکیت صنعتی آگهی ثبت را در روزنامه رسمی منتشر و سپس گواهینامه ثبت اختراع را صادر می کند. کپی گواهینامه در بایگانی اداره مالکیت صنعتی نگه داشته می شود و بعد از دریافت هزینه معین شده، اصل این گواهی به متقاضی داده می شود.
افرادی که دارای حق انحصاری اختراع هستند لازم است سالانه هزینه حق ثبت را به صندوق ثبت پرداخت نمایند و در صورتی که بیش از ۶ ماه حق ثبت خود را پرداخت ننمایند، گواهینامه اختراع آنها فاقد اعتبار خواهد بود. قابل ذکر است در ایران، در صورت پرداخت سالیانه حق ثبت، حق انحصاری اختراع تا ۲۰ سال دارای اعتبار خواهد بود.
موسسه حقوقی کارگشایان بامداد، با کادری مجرب از وکلای حقوقی، آماده ارائه کلیه خدمات ثبت، از جمله ثبت اختراع و همچنین ارائه مشاوره رایگان حضوری و غیر حضوری در زمینه ثبت است. شما می توانید در صورت تمایل از روش های زیر با ما در ارتباط باشید:
دیدگاهتان را بنویسید