دعاوی کیفری
دعوا در لغت به معنی نزاع، دادخواهی و ادعا کردن است. هرگاه طبق قانون فردی مدعی به مراجع ذی صلاح مراجعه نماید و ادعای خود را مطرح کند و درخواست رسیدگی به آن را داشته باشد، طرف مقابل هم می تواند با او مقابله کند که از منظر حقوقی به این توانایی مقابله دعوا می گویند. دعاوی جمع دعوا می باشد و انواع مختلفی دارد که از نظر موضوع و ماهیت با یکدیگر متفاوتند به طور کلی دعاوی به دو دسته دعاوی کیفری و دعاوی حقوقی تقسیم می گردند.
دعاوی کیفری
دعاوی کیفری زیر مجموعه ای از حقوق جزا می باشد و مربوط به آن دسته از اعمالی است که دادگاه برای ارتکاب آن مجازات تعیین می کند. هر گاه فردی از عمل شخص یا اشخاصی دچار ضرر و زیان گردد و این عمل از نظر قانون جرم محسوب شود، می تواند علیه آنها شکایتی تنظیم کند که این شکایت، شکایت کیفری نامیده می شود. بر خلاف دعوای حقوقی که فرد تنها بایستی خسارات وارده را جبران نماید، در دعاوی کیفری علاوه جبران خسارت، مجازاتی نیز برای او در نظر گرفته می شود.
با توجه به تعاریف بالا هرگاه فردی ادعایی داشته باشد و بخواهد شکایتی طرح کند، بایستی پیش از هر اقدامی با موضوع و ماهیت شکایت خود آشنایی داشته باشد. اگر در این زمینه اطلاعات چندانی ندارد بهتر است ابتدا با فردی متخصص و آشنا به امور حقوقی مانند وکلای دادگستری مشورت نماید، چرا که در صورت طرح اشتباه شکایت، علاوه بر هدر رفتن وقت و پرداخت هزینه های اضافی، ممکن است فرد به لحاظ قانونی دیگر نتواند ادعای خود را طرح کند!
انواع دعاوی کیفری
مثال:
- قتل عمد یا غیر عمد
- وارد کردن صدمات عمدی یا غیر عمدی
- سقط جنین
- آدم ربایی
- توهین
- افترا
- تهدید
- دعواهای دسته جمعی
- تصادفات رانندگی
- از بین بردن آبروی اشخاص
مثال:
- قمار
- ربا
- روابط نامشروع
- محاربه
- اخلال در نظم عمومی کشور
- جاسوسی
- جعل
- تصرف عدوانی
- ایجاد مزاحمت برای نوامیس
مثال:
- خیانت در امانت
- چک برگشتی
- سرقت
- کلاهبرداری
- اخاذی
مثال:
- عدم ثبت ازدواج دائم
- فریب در ازدواج
مثال:
- سرقت و جعل رایانه ای
- هک سایت ها و شبکه های اجتماعی
معرفی وکیل در دعاوی کیفری
به طور کلی می توان در جرایم کیفری حداکثر ۲ وکیل معرفی نمود ولی برای جرایم سیاسی و جرایمی که حکم آنها اعدام، حبس ابد و یا قطع عضو باشد می توان تا ۳ وکیل به دادگاه معرفی کرد. برای مرحله تحقیقات اولیه پرونده، داشتن یک وکیل کفایت می کند.
در صورتی که متهمی مجازات او حبس ابد یا اعدام باشد، اگر وکیلی به دادگاه معرفی نکند یک وکیل تسخیری از سوی بازپرس برای او انتخاب می گردد.
وکیل کیفری نمی تواند در تمامی دعاوی کیفری قبول وکالت کند. به طور مثال در دعاوی کیفری که در دیوان عالی کشور مطرح می شوند بایستی تنها وکلای پایه یک قبول وکالت نمایند.
- تنظیم شکایت نامه (شکوائیه)
- کپی شناسنامه و کارت ملی شاکی
- ارائه وکالت نامه در صورت داشتن وکیل
- اطلاعات مربوط به فردی که از او شکایت شده
مراحل انجام شکایت کیفری
در دعاوی کیفری شاکی بایستی به دادسرا یا کلانتری رفته و شکایت خود را در قالب شکواییه مطرح نماید. البته بهتر است از همان ابتدا شاکی به دادسرا مراجعه نماید زیرا تمامی شکایت های مطرح شده در کلانتری نیز نهایتاً به دادسرا ارجاع داده می شوند. در برگه شکواییه بایستی اطلاعاتی نظیر مشخصات شاکی از اطلاعات شناسنامه ای او گرفته تا آدرس دقیق محل سکونتش، موضوع و هدف شکایت به همراه تاریخ وقوع جرم و محل آن، میزان ضرر وارد شده به مدعی، ادله وقوع جرم و مشخصات شهود و مطلعین در صورت وجود و همچنین در صورت امکان مشخصات و آدرس دقیق محل سکونت مشتکی عنه (فردی که از او شکایت شده) ذکر گردد.
بعد از اینکه شکواییه ارائه شد، پرونده مورد نظر در دادسرا رسیدگی و تحقیقات مقدماتی شروع می شود. در صورتی که در این تحقیقات وقوع جرم، از نظر مقام رسیدگی محرز شود، توسط دادستان یک کیفرخواست تنظیم شده و به دادگاه صالح ارسال می گردد. پس از این پرونده توسط قاضی دادگاه رسیدگی خواهد شد. سپس با حضور طرفین دعوا در دادگاه، جلسه دادرسی تشکیل می گردد و قاضی پرونده بر اساس تحقیقات صورت گرفته در دادسرا و همچنین گزارشات ضابطین دادگستری و صحبت های طرفین و شهادت شهود به پرونده رسیدگی و در نهایت رای خود را صادر می کند. در صورتی که متهم رای دادگاه را نپذیرد می تواند ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای اقدام به تجدید نظر خواهی نماید که در این صورت پرونده به دادگاه دیگر ارجاع داده می شود و توسط قاضی دیگر مورد بررسی قرار می گیرد.
موسسه حقوقی کارگشایان بامداد، با کادری مجرب از وکلای حقوقی، آماده ارائه مشاوره رایگان و همچنین مشاوره حضوری و تلفنی (غیر رایگان) در زمینه تمامی دعاوی کیفری و حقوقی است. شما می توانید در صورت تمایل از روش های زیر با ما در ارتباط باشید:
دیدگاهتان را بنویسید