دعاوی تجاری
یکی از انواع دعاوی که در مراجع قضایی به آن رسیدگی می شود، دعاوی تجاری است. دعاوی تجاری در اصل به دعوایی اطلاق می شود که بر اثر مراودات تجاری بین بازرگانان و یا شرکت های تجاری پدید آمده باشد. هر گاه یکی از طرفین دعوا و یا هر دوی آنها تاجر باشند یا موضوع دعوای آنها مربوط به امور تجاری باشد، دعوا تجاری محسوب می شود؛ به عبارتی دعاوی تجاری تنها از یک رابطه تجاری بوجود می آید. دعوای تجاری ممکن است ماهیتی حقوقی یا کیفری داشته باشند.
چه زمانی دعوای تجاری پدید می آید؟
اختلافات تجاری معمولاً زمانی بوجود می آید که یکی از طرفین در معاملات تجاری و یا هر دوی آنها به وظایف خود عمل ننموده و شرایط مندرج در قرارداد را رعایت نکرده باشند.
در برخی موارد نیز ممکن است کالاها و خدمات یک شرکت تجاری بر خلاف شرایط موجود در ضمانت نامه باشد و یا موجب وارد شدن ضرر و زیان به مصرف کننده شود. در این موارد مصرف کننده یا مشتری می تواند علیه شرکت مذکور در مراجع قضایی شکایت کند.
برخی از دعاوی تجاری نیز ناشی از بروز اختلافاتی میان کارفرمایان و کارمندان یک شرکت تجاریست.
دعاوی ناشی از امور تجاری
در این دعاوی ممکن است طرفین دعوا هر دو یا یکی از آنها تاجر باشند. آنها ممکن است در مواردی نظیر عملیات مربوط به صرافی و بیمه، دلالی و اجرت کار با یکدیگر اختلاف داشته باشند.
دعاوی مربوط به شرکت های تجاری
این دعاوی شامل مسائل مربوط به ثبت یا انحلال شرکت، نقل و انتقال سهام، تصمیمات مدیران شرکت، اختلافات بین کارمندان، اقدامات بازرسان، اختلافات بین شرکا و اختلافات موجود در زمینه اداره شرکت و … می باشد.
دعاوی مربوط به اسناد و مدارک تجاری
از جمله این دعاوی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مطالبه وجوه چک یا سفته (حقوقی و کیفری)
- گم شدن اسناد تجاری
- باطل نمودن اسناد تجاری و اعتبار آنها
دعاوی مربوط به ورشکستگی تجار و شرکت های تجاری
در این دعاوی مسائلی نظیر اعلام توقف و ورشکستگی و فسخ معاملات تجاری مطرح می شود.
دعاوی مربوط به سرمایه گذاری های خارجی
دعاوی مربوط به قراردادهای تجاری بین الملل
مراجع رسیدگی به دعاوی تجاری
با توجه به موضوع اختلاف در دعاوی، مراجع قضایی و همین طور مراجع دادرسی قوه مجریه صلاحیت رسیدگی به آن را خواهند داشت. به طور کلی می توان این طور اذعان داشت که تشکیل دادگاه های صالح برای دعاوی تجاری هم از وظایف دولت است و هم به طور تخصصی تر از وظایف قوه قضاییه. امروزه دادگاه های تجاری برای رسیدگی به پرونده های تجاری در حوزه های قضایی مراکز تمامی استان ها تشکیل می شود. در این دادگاه ها رسیدگی به پرونده های تجاری تخصصی تر است، همچنین روند رسیدگی به آن دقیق تر و سریع تر خواهد بود. این دادگاه ها با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و دست کم یک مشاور تشکیل می گردد.
در هر یک از حوزه های قضایی که در آن دادگاه تجاری ایجاد نشده باشد، دعاوی تجاری بایستی در دادگاه های حقوقی آن حوزه ها بر اساس قانون و با حضور مشاور رسیدگی گردد.
شرایط قاضی دادگاه تجاری:
- داشتن دست کم ۵ سال سابقه قضاوت در دادگاه های حقوقی
- سپری کردن دوره های تخصصی قوه قضاییه
شرایط مشاور دادگاه تجاری:
- سن بالای ۳۰ سال
- عدم سابقه ورشکستگی
- عدم سابقه کیفری
مشاور دادگاه تجاری حق رای ندارد و تنها می تواند نظر مشاوره ای خود را به صورت مکتوب تقدیم دادگاه کند.
همانطور که قبلاً ذکر کردیم دعاوی تجاری علاوه بر جنبه حقوقی می توانند جنبه کیفری نیز داشته باشد. از جمله این نوع دعاوی می توان به سوء استفاده مدیران شرکت ها از اعتبارات شرکت های سهامی اشاره نمود. برای طرح این نوع دعاوی بایستی به دادسرا مراجعه نموده و شکواییه خود را تقدیم نمود.
برخی از دعاوی تجاری نیز مانند مطالبه چک برگشتی، هم جنبه کیفری دارند و هم دارای جنبه حقوقی هستند. برای اقامه این گونه دعاوی می توان به یکی از دو صورت کیفری یا حقوقی اقدام نمود.
وکیل دعاوی تجاری
گاهی اوقات اختلافات تجاری آنقدر پیچیده و وقت گیر می شود که اغلب افراد از عهده رسیدگی به آن بر نمی آیند و ممکن است به دلیل عدم آگاهی از قوانین مربوطه در دادگاه های ذی صلاح محکوم شوند. از این رو بهتر است در دعاوی تجاری از کمک وکیل متخصص در امور تجاری بهره مند شوند. وکیل دعاوی تجاری به دلیل آشنایی کامل با مسائل حقوقی و تجاری، روند رسیدگی به اختلافات تجاری را تسریع و بهبود خواهد بخشید.
موسسه حقوقی کارگشایان بامداد، با کادری مجرب از وکلای حقوقی، آماده ارائه مشاوره رایگان و همچنین مشاوره حضوری و تلفنی (غیر رایگان) در زمینه تمامی دعاوی تجاری است. شما می توانید در صورت تمایل از روش های زیر با ما در ارتباط باشید:
دیدگاهتان را بنویسید